Mindre, men hardere trening gir bedre helse og kondisjon, både hos utrente, moderat trente, og for ”supermosjonistene”, ifølge studie fra Københavns Universitet. Idrettsforsker Thomas P. Gunnarsson har skrevet doktoravhandling om hvordan intervalltrening påvirker veltrente mosjonister med et oksygenopptak omkring 60 ml/kg/min. Resultatene er tydelige: Veltrente fotballspillere, løpere og syklister opplevde markante forbedringer ved å øke intensiteten.

  

Thomas P. Gunnarsson undersøkte i sin doktoravhandling hvordan intervalltrening påvirker veltrente mosjonister. Den er basert på flere studier, hvor særlig to er interessante for supermosjonister. Den første gikk ut på at amatørsyklister, som hadde trent typisk 4-6 ganger i uken i flere år, og syklet gjennomsnittlig 211 kilometer i uken, reduserte treningsmengden med 70 prosent. Treningsformen gikk fra lange turer i lavt tempo, til korte intervaller på 40 sekunder og intervalløkter på fire minutter. I de helt korte intervallene skal pulsen opp på maks av intensitetsskalaen, mens den i tre til fire minutters intervallene skal ligge mellom 90-95 prosent av makspulsen. Resultatet var at amatørsyklistene gjennomsnittlig forbedret seg mellom tre og fire prosent;  både i sprint og tidkjøring, og fikk et høyere oksygenopptak.

I den andre studien så Thomas P. Gunnarsson på hvordan intervalltrening påvirker fotballspillere på et andredivisjonslag. Disse trente eller spilte kamp fem ganger i uken, og  treningsmengden redusert. Fotballspillerne ble testet før sesongstart, fire uker ut i sesongen og ved sesongslutt. I de første fire ukene av fotballsesongen skulle spillerne utføre sin normale trening, mens i det i de siste fem ukene av sesongen ble det lagt til 6-9 sett med 30 sekunders sprintintervaller, med tre minutters pause. Etter de fire første ukene med normal fotballtrening ble ikke den fotballspesifikke formen forbedret, mens etter fem uker hvor det var innlagt sprintintervall, ble testene forbedret med over ti prosent.

Forskere er ikke sikre på hvorfor intervaller er så effektivt, men noe av forklaring kan være at det å endre på treningen alltid gir en effekt. Løpe- og friidrettstrener, Jesper Wendell, har eksperimentert med hva som skjer om man fortsetter med intervaller over en lang periode. Hvis utøverne skiftet mellom perioder med høyintens og vanlig trening, så det ut til at de kunne oppnå forbedringer når de gikk tilbake til en periode med mange intervaller.

 

Les hele artikkelen her: https://forskning.no/trening/2013/01/intervalltrening-ogsa-supermosjonister

%d bloggers like this: